فارین پالیسی: عربستان، حکومت سالخوردگان غرغرکننده

فهرست مطلب

به گزارش معارف الهیه از سرویس ترجمه شفقنا، جاشوا کیتینگ در مقاله ای در وبسایت اسلیت (Slate) نوشت: انجمن پادشاهی عربستان سعودی سلمان بن عبدالعزیز آل سعود بار دیگر به کابینه ی کشور درباره ی سلامتی حال عبدالله اطمینان داد، که برای تقریبا یک هفته بستری شده و تشخیص پزشکان بیماری ذات الریه بود. اما شایعاتی که پادشاه کهنسال 90 ساله در بستر مرگ است هنوز به صورت آنلاین دست به دست می شوند.

درباره ی شایعات مرگ ملک عبدلله قبلا مبالغه شده و چیزی بیش از این که وی پیر و مریض است نمی دانم، اما یک چیز مشخص است: عربستان سعودی به شکل فزاینده ای حکومت سالخوردگان غرغر کننده است.

از زمان نخستین پادشاه عربستان سعودی مدرن عبدالعزیز که در سال 1953 فوت شد، این کشور به وسیله ی 5 تن از پسرانش بر اساس نظم سنی موروثی اداره شده است. گزینه های اندکی وجود داشتند: عبدالعزیز، که پیمان های وحدت را با رهبران قبایل از طریق ازدواج با دختران آنها مستحکم کرد ، که دارای 45 پسر، 22 همسر و تعداد نامشخصی دختر بود.

اما نسل نخست پسران در این سال ها برخاسته اند. سلمان که کاندیدای تخت پادشاهی است و به نظر می رسد 25 امین پسر عبدالعزیز است 79 ساله است. در ماه می عبدالله در معرفی جوان ترین برادرش یعنی شاهزاده مقرین گام پیش بینی نشده ای برداشت که سلمان را دومین کاندیدای تخت پادشاهی می سازد. با این انتخاب که از برخی برادران بزرگ تر جلو زد؛ بر اساس گزارش ها باعث رنجش برخی از درباریان درباره ی این حقیقت شده است که مادر مقرین یک زن صیغه ای یمنی بوده و هیچ گاه به عقد رسمی عبدالعزیز در نیامده است. اما وی از مشاوران نزدیک به ملک عبدالله است تجربه ی دیپلماتیک دارد و 69 سال سن دارد که از نظر خانواده ی پادشاهی خام و بی تجربه محسوب می شود.

البته دیر یا زود تاج پادشاهی بایستی به نسل بعد اعطا شود. در این نکته جریان کار ممکن است اندکی خطرناک شود. بر اساس قانون تسلسل عربستان سعودی، پادشاه باید مردی از نسل عبدالعزیز باشد، اما فراتر از آن متصدی تخت پادشاهی دارای اختیارات فراوانی برای تعیین جانشین خود است. با توجه به این که بسیاری از براداران از پدر پیروی می کنند _ پادشاه عربستان سعودی یعنی دومین پادشاه 53 پسر دارد_ اکنون هزاران تن از این اسلاف وجود دارند، بسیاری از آن ها دارای پست های ارشد حکومتی هستند و امکان توطئه چینی در کاخ پادشاهی بسیار زیاد است.

در ضمن هر کسی که بر تخت پادشاهی بنشیند  قدرت را به صورت کامل در دست خواهد گرفت، آن گونه که این امکان وجو دارد سال آینده متشنج ترین سال در تاریخ این کشور باشد. تسلط طولانی مدت بر بازارهای جهانی نفت به وسیله ی پروژه هایی در آفریقا، آمریکا و شمالگان‌  در حال به چالش کشیده شدن است و حکومت اکنون در حال پیگیری استراتژی ریسک پذیر پایین نگه داشتن قیمت نفت برای جلوگیری کردن از اکتشافات جدید و حفظ شراکتش در بازار است.

رابطه ی سفت و سخت عربستان سعودی با آمریکا هم چنین به وسیله ی اختلاف نظرها بر سر مصر، سوریه و گفت وگوهای هسته ای در حال جریان ایران در بوته ی آزمون قرار گرفته است. سعودی ها که شک دارند رقیب شان یعنی ایران به توافق صلح خواهد پیوست و درباره ی رویکرد مصالحه ایران و آمریکا محتاطانه عمل می کنند اشارات مبهمی درباره ی ادامه ی برنامه ی هسته ای خودشان داشته اند.

علاوه بر این ها: عربستان سعودی از شورش های بهار عربی امتناع ورزید، که بیشتر به دلیل فشار حاکمیت در کوچکترین نکات سازمان دهی سیاسی در میان اقلیت شیعه بوده است. هم چنین در عربستان ترس فزاینده ای وجود دارد، یکی از حامیان اصلی شورش علیه حکومت بشار اسد در سوریه، می تواند هدف شورش داعش قرار گیرد. تنها در روز دوشنبه سه تن از مرزبان های عربستان سعودی به وسیله ی شبه نظامیان در مرز عراق کشته شده بودند. هیچ گروهی تا به حال مسوولیت آن را بر عهده نگرفته است، تحلیل گری به رویترز گفت که این احتمالا نخستین حمله ی داعش علیه عربستان سعودی باشد و پیان آن بعد از پیوستن عربستان به ائتلاف بین المللی علیه داعش واضح است”.

به نظر می رسد سلمان رویکرد محافظه کارانه داشته باشد، که در حال بیان چیزهایی درباره ی عربستان سعودی است، و مقرین از وفاداران به ملک عبدالله است. اگر آنها بر تخت پادشاهی بنشینند بنابراین هیچ کس احتمالا قایق را تکان نمی دهد هنگامی که اصلاحات داخلی صورت گیرد. خصوصا هنگامی که پایین بند به قوانین جنسیتی سرکوب گرانه پادشاه می باشند. تحت رهبری ملک عبدالله، عربستان سعودی برخی اصلاحات موقتی را نهادینه کرد، هم چون اجازه دان به زنان به کار کردن در شمار بیشتری از مشاغل، رای دادن و کاندیدا شدن در انتخابات شهرداری ها. اما همان گونه که اخبار هفته های گذشته اثبات کرده اند دو زن به دلیل رانندگی دستگیر شدند که احتمالا در دادگاه ویژه ی تروریسم محاکمه شوند. عربستان سعودی تنها کشور بر روی زمین است که در آن زنان از رانندگی کردن محروم هستند.

هنوز باید دید آیا عربستان سعودی _هم زنان و هم مردان_ ادامه ی راه یخ زده ی اصلاحات سیاسی را تحمل می کنند و آیا پادشاهی که با چالش های پیش بینی نشده ی گسترده و نامشخصی درباره ی طرح های خودش و رهبری برای آینده مواجه است، خواهد توانست، موقعیت کنونی را تحت کنترل خود در آورد. تا زمانی که تاج به نسل بعد واگذار شود همه چیز نامشخص خواهد بود

به اين مطلب امتياز دهيد

اين مطلب را به اشتراك بگذارید

اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در twitter

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

از شما متشكریم

عضويت شما در سايت با موفقيت انجام شد

5/5

ايميل ها بزودی برای شما ارسال می شوند