به گزارش معارف الهیه به نقل از شیعه آنلاین ؛ بررسي هاي انجام شده نشان مي دهد مرجع عاليقدر، مرحوم حضرت آيت الله سيد «محمود شاهرودي» از مراجع نيم قرن گذشته نجف اشرف، اولين مرجع تقليدي بوده که در حج بعثه بر پا کرده است.
ايشان پدر حضرت آيت الله سيد «محمد شاهرودي» از مراجع فعلي قم بود. ايشان به قدري شاگرد تربيت کرده بود که در نجف او را با نام «استاد المراجع»مي شناختند.
ایشان در سال 1345 شمسي يعني تقريبا 48 سال پي موفق به حج بیت الله الحرام شد. طبیعی بود که در آن سفر، جمعی از اهل علم، فضلا، اعضای جلسه استفتائات و بستگان ایشان را همراهی می کردند. با اعلان حضور ایشان در مراسم حج و زیارت، سیل جمعیت به سوی محل اقامت ایشان روان شد و از مسائل و مشکلات شرعی و مسائل مربوط به حج استفتاء و استفسار نمودند.
این مسأله سبب شد که ایشان به ضرورت حضور جمعی از فضلا و اهل علم مسلط بر احکام حج پي بردند که در مراسم حضور داشته تا به معضلات و مشکلات شرعی مردم، که معمولاً از راه های بسیار دور و با مشقت موفق به تشرف می شوند، پرداخته و از عهده آن بر آیند، لذا از سال بعد يعني سال 1346 شمسي جمعی را به منظور حضور در مراسم حج و زیارت (مکه و مدینه) اعزام فرمود و نام «البعثة الدینیة للحج» برای این هیئت اعزامی انتخاب شد از
آن پس سایر علما و مراجع دین به این مسئله می پردازند. اولین هیئت با حضور آقا زاده ي ايشان، يعني حضرت آيت الله سید «محمد حسینی شاهرودی» بود.
ایشان در آن سفر، نامه ای خطاب به ملک «فیصل بن عبدالعزیز» پادشاه پيشين عربستان سعودي که نسبت به سایر آل سعود از امتیازاتی بهتر و ويژه اي برخودردار بود و بهتر از ماقبل و مابعدش بود، نوشت و خواستار بازسازی بقیع شد. گرچه پادشاه وقت سعودي با روی خوش از هیئت حامل نامه استقبال کرد، ولی قدمي در اين راه بر نداشت.
از آن سال به بعد رسم شد که هر سال مراجع عظام تقليد در أيام حج تعدادي از نمايندگان و روحانيون وابسته به دفاتر خود را راهي عربستان سعودي مي کنند تا با داير کردن «بعثه»به مسائل و مشکلات ديني، مذهبي، اعتقادي، فکري و غيره مسلمانان که به حج آمده اند، بپردازند.
جداي از برخي انتقادات موجود در مورد فعاليت بعضي از بعثه هاي وابسته به مراجع تقليد، اما در مجموع مي توان گفت وجود چنين بعثه هاي مفيد و مثمر الثمر بوده است.